28 Şubat 2009 Cumartesi
Kuzey Anadoluda 2700 m yüksekliklere kadar yetismektedir. Sürekli islak çayirlarda, çam ormanlari bosluklarinda gölge yerlerde, batakliklarda toplu halde görülür.
Gövdesi yesil, köseli ve çok dallidir. Yapraklar yumurta seklinde ve kenarlari dislidir. Mayis - temmuz arasi yesilimsi ve üzerleri soluk kirmizi renkli çizgili çiçekler açar. Olgunlasmis meyvalari bezelye iriliginde olup mavi - siyah renktedirler.
Yaban mersini ve Ayiüzümü kisin yapraklarini döker, kirmizi meyvali ayiüzümü ise kisin yapraklarini dökmez.
Taze meyvasi eksimsi tatlidir. Kuru meyvenin tadi daha bir keskindir. Kokusu çok azdir.
Faydaları: Yabanmersini, gözlere olan mikrosirkülasyonu korumak için yardim eden antosiyanidler içerir.Antosiyanidler, gözün isigi alismasina yardim eden retinal pigmenti yeniden canlandirmaya yardim edebilir.
Yabanmersini suyu, agrili idrar, idrarda kan ya da iltihap, ates, bel agrisi veya kramplarla karakterize edilen idrar yolu enfeksiyonlarini olmadan önlemeye yardim eder. Genelde bu enfeksiyonlara escherichia coli bakterisi sebep olur ve idrar yolu cidarlarina yapisir. Iste yabanmersini suyu onun endotel hücrelere yapismasini engelleyerek idrarla akip gitmesini saglayarak tedaviye yardimci olur. Yabanmersini, kuvvetli bir anti - oksidandir. Görüsü korumaya yardim edebilen az sayidaki bitkiden biridir. Yas ilerledikçe göze perde inmesi(katarakt) - görüs alaninda bulaniklik ya da kör nokta(göz bebeginin dejenerasyonu) - TV ve bilgisayarlardan dolayi göz yorgunlugu hep olabilecek hasarlardir.Gece görüsünü arttirir, bunun için gerekli olan optik mor(retinol moru) üretimini arttirir, parlak isiktan karanliga geçisteki adaptasyonu çabuklastirir, kilcal damarlari güçlendirerek kirilganliklarini engeller. Diyabetlilerde sirkülasyon problemlerine sebep olan damar hastaliklarini önleyebilir.
Yapraklar mikrop öldürücü, büzücü, idrar söktürücü ve dezenfektan olup mesane için faydalidir. Ayrica bakteri olusumunu engelleyebilir ve anti - iltihapsal özelliginin yaninda anti - kanserojen etkilere de sahiptir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder