8 Mart 2009 Pazar
Avrupa ve Batı Asya kökenli olup, papatya ailesinin bir üyesidir. Avrupa? da yaygın bir şekilde tarımı yapılmaktadır. Tek yıllık, çiçekleri 5-10 mm çapında, dil şeklindeki çiçekler beyaz renkli, bir sıra ve 12-20 tanedir. Tüp şeklindeki çiçekler ise sarı renkli, çok adette ve kapitilumun ortasındadır. Çiçek tablası koni biçiminde, üzeri çıplak ve içi boştur (Diğer papatyalardan farkı). Kokusu özel ve kuvvetli, tadı acımsıdır. Çiçekleri %1-2 oranında uçucu yağlar (matricin-chamazulen, bisabolol, bisaboloksit, bisabolonoksit), rezin, flavonlar (apigenin, luteolin, quercetin) içermektedir. Bu aktif bileşikler papatyaya iltihap ve spazm giderici (anti-inflammatory ve anti-spasmodic), bakteri veya mantar öldürücü (Anti-bakteriyal ve anti-fungal), ağrı kesici (Analjezik), yatıştırıcı ve sakinleştirici (Sedatif), anti-allerjik, kas gevşetici (özellikle mide-bağırsak sisteminde), antiseptik ve dezenfektan özellikler vermektedir. Yüzyıllardır güvenle yan etkisiz bir şekilde kullanılmaktadır.
Faydaları: Mide Ekşimesi ve Mide ekşimesinden dolayı yemek borusunda veya midede duyulan yanma hissi (Heartburn)
Depresyon, stres ve sinirsel durumlara karşı sakinleştirici
Soğuk algınlığı ve saman nezlesi
Uykusuzluk problemleri
Sindirim güçlüğü ve hazımsızlık (Indigestion)
Kolik (Kalınbağırsak ve karın boşluğunda duyulan sancı)
Stresli kolon veya kalın bağırsak kasılması, bağırsak allerjisi (IBS: Irritable Bowel Syndrome)
Peptic Ülser
Ülseratif Kolit (Kalınbağırsak iltihabı)
Böbrek ve safra kesesi taşlarına karşı çözücü, idrar arttırıcı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder