Sigara dünyada satışı serbest olan, sağlık için en tehlikeli maddelerden biridir. Bunun yanında sigara içen kişilerin pek fark edemedikleri, ama içmeyen kişiler için sıgara kokusu bir kabus nedenidir.
Tütün dumanı; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum ve aseton gibi bir çok zararlı kimyasal maddeler içerir. Tütün dumanında Arsenik, benzen, vinil klorür gibi kanserojen etkisi bilinen kimyasal karışımlar da bulunur. Tütün dumanı, kanser, amfizem ve kalp ve akciğer hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Tütün dumanına maruz kalan çocuklar tütün dumanın bu zararlı etkilerine karşı daha hassastırlar.
İçildiği ortamda yüzeylere sinen ve kokuya neden olan Türkçede yaygın olarak kullanılan Sigara katranı, İngilizcesi Tar (Total Aerosol Residue) olan sigaranın kısmi yanması sonucu dumanı oluşturan katı kısımdır. Bu koku, Sigara katranında bulunan fenol türevleri; lignin, selüloz ve diğer bitki pigmentlerinin pirolizinden kaynaklanır.
Günümüzde sigaranın zararlarının neler olduğunu bilmeyen yoktur. Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre, sigara tiryakiliği dünya çapında büyük bir sorun oluşturmakta ve bu tür kötü sonuçlarına rağmen 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Bu verilere göre Dünya çapında 1,3 milyar kişinin sigara kullandığı ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamaya göre birçok ülkede akciğer kanserinde büyük artışlar kaydedilmekte ve Akçiğer kanseri sigaranın sebep olduğu ölümcül sonuçlardan sadece bir tanesidir.
Devamını Oku »
24 Kasım 2014 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder