30 Aralık 2012 Pazar
12:32 Admin doğa gezileri, doğa turları, gezi, seyahat, tatil, yayla gezisi, yayla tatili No comments
Karadeniz yayla gezisi düşünenler için gezi önerileri
Nereye Gitmeli
Yaz geldi ve hepimiz bu yaz dönemini, bildiğimiz veya bilmediğimiz bir bölgede, güzel bir tatil ile değerlendirmek isteriz. Bir Turist Rehberi sıfatıyla Gezmeyi Sevenler için önerilerde bulunacağım. İlk önerim ise Doğu Karadeniz.
***DOĞU KARADENİZ
Akdeniz’de ve Ege’de denize girip yan gelip yatmak varken ne işim var Doğu Karadeniz’de diyenler; Yaz Sıcağını yaşamak yerine serin yaylalarda yemyeşil dağların denize selam verdiği o güzel coğrafyaya gitmek için bir kere daha düşünün derim...
Son zamanlarda (Samsun-Hopa arası sahil yolunun yapılmasının bir sonucu olarak ulaşımın rahatlamasının da etkisiyle) Doğu Karadeniz bölgesine yoğun turlar düzenleniyor.
Hopa’da büyümüş bir Çayelili olarak; eskiden sahil yolunda Tur Otobüslerini gördüğümüzde “ilk defa uçak görmüş çocuklar” gibi başımızı çevirip bakardık. O otobüsler acaba nerelere gidiyor diye merak ederdik; üstelik bu insanlar topraklarımıza niye geliyor düşüncesiyle komplo teorileri bile üretirdik… Sonra zamanla bu insanların, yeşilin deniz ile birleştiği, doğal güzellikleri içerisinde barındıran, konuksever bölgeyi görmek için yanıp tutuşan yerli/yabancı turistler olduklarını öğrendik.
“Konuksever” dedim çünkü bölge insanını tanımlayan bu kelimenin Karadeniz’in antik adıyla bir bağlantısı var.
Karadeniz’in antik adıyla ilgili iki rivayet vardır; birincisi “Aksi Deniz” anlamına gelen “Pontos Axeinos” tur ki bu Konuksevmez Deniz olarak ta çevrilmiştir. İkincisi ise yukarıdaki belirttiğim “Konuksever Deniz” anlamına gelen “Pontos Euxeinos” tur, “Yabancıya Dost Deniz” olarak ta çevrilmiştir. Aksi olup konuk sevmeyen bu hırçın deniz, daha sonra ne oldu da konuk sever duruma geldi bilinmez. Ancak bazı tarihi coğrafyacılara göre “Konuksevmez Deniz” adının, denizinin dalgalı ve bölgede fırtınanın yoğun olması nedeniyle deniz yoluyla ticaret yapan kolonilerce verilmiştir. Bazı araştırmacılara göre de “Konuksever Deniz” in bölge insanı tarafından, dışarıdan ticari amaçlarla gelenlere sıcak görünmek için verildiğidir. Eski adı ne olursa olsun günümüzde bölgeye ve bölge insanına baktığımızda her iki adın da kullanılmış olmasının normal olduğunu söylemek abartı olmaz diye düşünüyorum.
İşin tarihi boyutunu (daha sonra tekrar detaylıca yazmak üzere) bir kenara bırakıp bölgeye düzenlenen turlar hakkında bilgi vermekte yarar var.
Doğu Karadeniz bölgesine tur düzenleyen seyahat acenteleri genel olarak iki ayrı tur programı düzenlemektedirler. Bu iki tur programını şu şekilde sınıflandırmak mümkündür: “Şehir Merkezleri + Yayla” içerikli turlar ve “Yürüyüş+Yayla” içerikli turlar.
“Şehir Merkezleri + Yayla” içerikli turlar, “Yürüyüş + Yayla” içerikli turlara göre fiziksel yoruculuk açısından daha hafif olduğundan, bu turlara Doğu Karadeniz’i ilk defa görecek ve yaşı 45’in üzerinde olanların katılmalarını tavsiye ederim. Doğu Karadeniz’i göreceğim diye 5-6 saatlik yayla yürüyüşleriyle kendinizi perişan etmek yerine Şehir Merkezlerinin (Samsun, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin) ve birkaç yaylanın ziyaret edildiği turlara katılmanız sağlığınız açısından daha isabetli bir karar olur.
“Yürüyüş+Yayla” içerikli turlarda yürüyüşler ön plana çıkacağından yaş ortalaması 45’e kadar olanların ve sağlık yönünden (şeker, kalp, tansiyon, eklem vb) sorunu olmayanların bu turlara katılmalarını tavsiye ederim.
Neden bireysel gezilerden değil de turlar ile gitmekten bahsediyorsunuz diye soranlar olabilir, bu soruya da şöyle cevap vereyim: Bireysel geziler Turlara nazaran çok daha maliyetlidir ve gittiğiniz yerlerde özellikle yoğun sezonda konaklama sorunu yaşayabileceğiniz gibi şehir merkezinden uzak yerlerde (dağlık ve yayla) yol bulma sıkıntısı da yaşayabilirsiniz. Bana göre bir Tur/Turist Rehberi eşliğinde gezmek bireysel gezilere göre çok daha zevkli olmanın yanı sıra zamandan büyük ölçüde tasarruf etmiş olmanızı sağlayacaktır.
Genel olarak Doğu Karadeniz Turlarında ziyaret edilen ve görmenizi şiddetle tavsiye edeceğim yerleri ve Tur Düzenleyen bazı seyahat acentelerini yazarak yazıma son vereyim. Güzel geziler…
Önerdiğim Ziyaret Yerleri
Samsun: Gemi Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Ordu: Ünye Çakırtepe, Perşembe Yason Burnu ve Kilisesi, Ordu Boztepe
Giresun: Giresun Kalesi, Topal Osman Anıt Mezarı, Espiye Sami Usta Kukul Pide, Tirebolu Kalesi
Gümüşhane: Kürtün ve Özkürtün Barajları, Torul Karaca Mağarası
Trabzon: Zigana Geçidi, Sümela Manastırı, Uzungöl, Salimodi, Lisura, Lustra, Karestel Yaylaları, Haldizen Vadisi, Balık Gölü, Aygır Gölü, Ayasofya Müzesi, Akçaabat Köftesi, Kayabaşı Yaylası
Rize: Çay Müzesi, Botanik Ziraat Tepesi, Rize Bezleri, Çayeli Kuru Fasülyesi, Cimil Şelalesi ve Yaylası, Ayder, Avusor Çamyatak Peryatak Soci Yaylaları, Fırtına Vadisi, Çinçiva Köprüsü, Zil Kale, Çağlayan Vadisi, Elevit ve Palovit Şelalesi
Artvin: Mençuna Şelalesi, Cankurtaran Geçidi, Sarp Sınır Kapısı, Borçka ve Şavşat Karagöl, Cehennem Vadisi ve Ermeni Kiliseleri
Önerdiğim Seyahat Acenteleri
Tempo Tur, Ayder Tur, Seyahat 53 Tur, Bukla Tur
Önerdiğim Konaklama Tesisleri
Uzungöl İnan Kardeşler, Ayder Haşimoğlu Otel, Rize Ridos Termal Otel, Akçaabat Kayabaşı Yaylakent, Hopa Peronti Otel, Maçka Büyük Sümela Otel, Giresun New Jasmin otel
Önerdiğim Restoran vb Tesisler
Hamsiköy Sütlacı Osman Amcanın Yeri, Çayeli Kuru Fasülye Lale Restoran, Espiye Pide Kukul Pide Sami Usta, Akçaabat Köfte Nihat Usta, Karadeniz Yemekleri Ayder Sofrası
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder