Kestane balı hakkında bilinmesi gerekenler
750-1200 metre yükseltilerinde; TEMA vakfınca koruma altına alınmış safkan Kafkas arıları tarafından üretilen Karadeniz’e özgü bir baldır. Daha çok kestane ağaçlarının polenlerinden elde edildiği için bu adı almıştır. Ayrıca az da olsa orman gülü (komar), böğürtlen, ıhlamur ve kır çiçeklerinin polenlerini de içerir. Koyu kahve renkli, biraz acı, kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal; içerisinde bolca Demir, Kalsiyum, Fosfor, Sodyum gibi önemli minareler ve vitaminler bulundurur. Antiseptik özelliğiyle adını duyuran kestane balı solunum ve sindirim sistemi sorunlarına oldukça iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji ve kuvvet verir. Doğal Antibiyotiktir.
· İshal sorunu için; 1 bardak soğuk su + 1 yemek kaşığı bal iyice karıştırılarak sabah ve akşam aç karnına içiniz
· Kabızlık sorunu için; 1 bardak ılık su + 1 yemek kaşığı bal iyice karıştırılarak sabah ve akşam aç karnına içiniz
· Günün dinç geçmesi, zinde kalmak ve zihin açıklığı için sabah kahvaltıdan önce bir bardak normal su ile bir yemek kaşığı balı iyice karıştırarak içiniz
· Ülser gibi önemli mide hastalığı olanlar balı direkt yememeli
· Çocuklara ballı süt yatmadan önce içirilmemeli veya yatmadan en az 2-3 saat önce içirilmeli
· Yeni doğan çocuklara (0-12 ay) bal doktor önerisiyle yedirilmeli
· Günlük ihtiyaç (2-3 yemek kaşığı)’tan fazla alınmamalı, aksi halde (etkili bir bal olduğu için terlemeye ve baş dönmesine sebep olabilir) rahatsızlık durumunda doktora danışılmalı
· Balın bulunduğu kaba su damlatılmamalı, kuru kaşık kullanılmalı. Suyun balı ekşitme özelliği bulunmaktadır
· Bal oda sıcaklığında ve cam kavanozda muhafaza edilmeli
· Sahte ballardan kaçınmak için tanımadığınız, üretim izni ve ruhsat numarası olmayan arıcılardan bal alınmamalı
30 Aralık 2012 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder